Stravné v roku 2025: Koľko vám musí zamestnávateľ prispieť?

Stravné je nielen zákonným nárokom, ale aj dôležitým benefitom, ktorý ovplyvňuje zdravie, spokojnosť a výkonnosť zamestnancov. Na základe oznámenia č. 39/2025 Z. z. vydaného Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky nadobudli od 1. apríla 2025 účinnosť nové sumy stravného pre tuzemské pracovné cesty. Tieto zmeny sa dotýkajú nielen výšky stravného počas pracovných ciest, ale majú vplyv aj na minimálne a maximálne príspevky zamestnávateľov na stravovanie zamestnancov. Čo všetko sa zmenilo a aké sú aktuálne sumy stravného sa dozviete v tomto článku.

Príspevok na stravné ma viacero významov

Príspevok na stravné predstavuje sociálny benefit, ktorý zamestnancom zabezpečuje pravidelné stravovanie, keďže práve strava má priamy vplyv nielen na ich zdravie, ale aj na produktivitu práce. Navyše pravidelná a vyvážená strava znižuje riziko chorôb, ktoré sú spôsobené nesprávnou výživou.

Povinnosti zamestnávateľa

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti, pričom túto povinnosť má aj zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania voči dočasne pridelenému zamestnancovi

Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny, a voči zamestnancom, ktorým poskytuje finančný príspevok na stravovanie.

Zamestnávateľ môže zamestnancom poskytovať stravovanie viacerými spôsobmi, a to:

  • Poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení,
  • Poskytovaním stravy v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa,
  • Zabezpečením stravovania pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby.

Stravné  – komu vzniká nárok a v akej výške?

Je potrebné pripomenúť, že nie každý zamestnanec má nárok na stravné. Tento vzniká iba tomu, kto v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. V prípade, že pracovná zmena zamestnanca trvá viac ako 11 hodín, môže zamestnávateľ zabezpečiť ďalšie stravovanie, resp. poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie. Pokiaľ ide o výšku príspevku na stravovanie, zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancom v sume najmenej 55 % z ceny jedla, avšak na každé jedlo najviac do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Tento príspevok sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.

Späť
Strana 1 / 3Ďalej
Zdroj: Slovlex
Tagy:
Simona Kocanová
Simona vyštudovala právo na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V Právnych Novinách sa venuje najmä témam z oblasti občianskeho a pracovného práva. V praxi v súčasnosti pôsobí na pozícií exekútorského koncipienta.