Stravné v roku 2025: Koľko vám musí zamestnávateľ prispieť?

Zmena stravného ovplyvní aj príspevky na stravovanie zamestnancov

Zmeny v sumách stravného majú priamy vplyv na minimálne a maximálne príspevky zamestnávateľov na stravovanie zamestnancov. Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancom, ktorí pracujú viac ako 4 hodiny denne, a to buď poskytovaním stravovania vo vlastnom zariadení alebo u iného zamestnávateľa alebo poskytovaním stravovacích poukážok (tzv. gastrolístkov), prípadne poskytovaním finančného príspevku na stravovanie, pokiaľ stravovanie zamestnancom nevie zabezpečiť iným spôsobom.

V prípade stravných lístkov (gastrolístkov) musí byť minimálna hodnota stravovacej poukážky najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Od 1. apríla 2025 je táto hodnota stanovená na 6,60 € (75 % z 8,80 €). Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovaciu poukážku najmenej 55 % z jej hodnoty, čo predstavuje minimálne 3,63 € (55 % z 6,60 €). Maximálny príspevok zamestnávateľa je obmedzený na 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, teda 4,84 € (55 % z 8,80 €).

Zmena stravného ovplyvní aj príspevky na stravovanie zamestnancov

Zmena stravného ovplyvní aj príspevky na stravovanie zamestnancov

Alternatívou k stravovacím poukážkam je poskytovanie finančného príspevku na stravovanie. Aj v tomto prípade platí, že minimálna suma príspevku je 3,63 € a maximálna 4,84 €, v súlade s vyššie uvedenými výpočtami.

Spôsoby poskytovania príspevku na stravné zo strany zamestnávateľa

Ak zamestnávatelia nevedia zabezpečiť stravovanie vo vlastnom zariadení alebo u sprostredkovateľa môžu príspevok na stravné zabezpečovať dvomi spôsobmi:

  • Formou stravovacích poukážok (gastrolístkov), ktoré môžu mať papierovú, ale aj elektronickú podobu,
  • Finančným príspevkom na stravovanie, pričom zamestnanec dostane tento príspevok priamo na účet a môže sa sám rozhodnúť ako si stravu zabezpečí.

Od marca 2021 si zamestnanci môžu vybrať, či chcú dostávať gastrolístky alebo finančný príspevok. Zamestnávateľ však môže rozhodnúť, že poskytne len jednu z možností, pokiaľ v jeho firme nie je zabezpečené stravovanie vo vlastnej jedálni alebo v zmluvnom stravovacom zariadení.

Prípevok treba nad určitú hodnotu aj zdaniť

Zamestnanec si môže zvoliť, či bude od zamestnávateľa dostávať stravný lístok alebo finančný príspevok na stravovanie. Výška takéhoto príspevku je maximálne 4,84 eura za každý odpracovaný deň. Príspevok na stravovanie je oslobodený od dane z príjmov fyzických osôb do výšky 4,84 eur. Ak sa zamestnávateľ rozhodne poskytnúť vyšší príspevok, môže tak urobiť, avšak suma nad 4,48 eur už podlieha zdaneniu a odvodom.

Ako sa zmeny stravného dotknú zamestnávateľov a zamestnancov v praxi?

Zamestnávatelia by mali aktualizovať svoje interné predpisy tak, aby zohľadňovali nové sumy stravného a príspevkov na stravovanie. Je dôležité, aby príspevky, ktoré zamestnávatelia poskytujú na stravovanie boli v súlade s aktuálnymi legislatívnymi požiadavkami a aby zamestnanci mali potrebné informácie o svojich právach a možnostiach v oblasti stravovania. Zvýšenie súm stravného od 1. apríla 2025 reflektuje rastúce náklady na stravovanie a zároveň zabezpečuje, aby dostali zamestnanci počas pracovnej cesty primeranú náhradu.

Krátky prehľad zmien stravného v roku 2025

Od apríla 2025 platí v oblasti stravovania zamestnancov a príspevku zamestnávateľov nasledovné:

  • Pre časové pásmo 5 až 12 hodín príspevok zamestnávateľa maximálne vo výške 8,80 eura,
  • Pre časové pásmo nad 12 až 18 hodín príspevok zamestnávateľa maximálne vo výške 13,10 eura,
  • Pre časové pásmo nad 18 hodín príspevok zamestnávateľa maximálne vo výške 19,50 eura,
  • Minimálna hodnota stravovacej poukážky je vo výške 6,60 eura.

V platnosti zostáva, že príspevok na stravovanie, či už vo forme gastrolístkov alebo finančného príspevku je oslobodený od daní a odvodov do maximálnej sumy 4,84 eura.

SpäťStrana 3 / 3
Ďalej
Zdroj: Slovlex
Tagy:
Simona Kocanová
Simona vyštudovala právo na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V Právnych Novinách sa venuje najmä témam z oblasti občianskeho a pracovného práva. V praxi v súčasnosti pôsobí na pozícií exekútorského koncipienta.