Zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov od júla tohto roku môže spôsobiť nárast cien mäsa a mäsových výrobkov. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai. Spracovatelia mäsa budú podľa nej opäť menej konkurencieschopní.
Pripomenula, že v dôsledku rozhodnutia Európskej komisie s účinnosťou od júla tohto roku končí možné čerpanie finančných prostriedkov z dočasného rámca pre celé potravinárske odvetvia vrátane odvetvia spracovania mäsa pre tzv. odvodové úľavy. SZSM podľa nej vníma prijaté opatrenie vlády vo forme odvodových úľav pre potravinárov ako účinné, čo prispelo k stabilizácii cien mäsa a mäsových výrobkov na trhu.
„Od 1. júla 2024 však budú slovenskí spracovatelia mäsa opäť menej konkurencieschopní. Príspevky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky naviazané na výšku minimálnej mzdy, ako aj nárast odvodov zamestnávateľov do zdravotnej poisťovne o 1 % (z 10 % na 11 %) vytvára ďalší tlak na cenotvorbu mäsa a mäsových výrobkov, čo budú musieť slovenskí spracovatelia mäsa dôkladne prehodnotiť. Zvyšovanie nákladov na strane zamestnávateľov negatívne vplýva nielen na tvorbu ďalších pracovných miest, ale aj na ich zachovanie,“ podčiarkla Forrai.
Potravinári žiadajú vládu o prijatie systémových opatrení
„Výška odvodového zaťaženia priamo vplýva na cenotvorbu potravín vyrobených na Slovensku. Rozumieme, že zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov nebolo rozhodnutím vlády SR. Je však nutné, aby boli vládou SR čo najskôr prijaté také systémové opatrenia, ktoré podporia slovenských potravinárov v ich konkurencieschopnosti,“ dodala Forrai.
SZSM je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.