# kvalita potravín
Európskym parlamentom bola schválená Smernica, od ktorej si predkladatelia sľubujú zlepšenie pravidiel pre ochranu spotrebiteľov. Okrem snahy o plošné zabezpečenie identickej kvality identických tovarov sa touto Smernicou zabezpečuje aj ochrana spotrebiteľov pred klamlivými spotrebiteľskými recenziami, ako aj ochrana pred zavádzajúcimi výsledkami online vyhľadávaní na portáloch, akým je napríklad amazon. To, ako by mala byť zabezpečená kvalita zhodných potravín v rôznych štátoch, aké výnimky Smernica pripúšťa, ale aj ako môže štát trestať porušovanie týchto ustanovení vám prinášame v tomto článku.
Potravinoví inšpektori agrorezortu v prvom polroku 2018 vykonali 25 tisíc kontrol potravín od prvovýroby až po pulty obchodov.
Európska komisia dnes predkladá balík návrhov s názvom „Nová dohoda pre spotrebiteľov“, ktorým chce zabezpečiť, aby všetci európski spotrebitelia mohli v plnej miere využívať svoje práva podľa právnych predpisov Únie.
V piatok 13. októbra, v deň konania summitu za rovnakú kvalitu produktov v Bratislave, vyzneli z Bruselu nasledujúce slová: "Nie je správne, aby sa niektorým občanom predávali potraviny, ktoré majú nižšiu kvalitu než potraviny s rovnakým obalom a označením predávané v iných krajinách."
Aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou. Približne u polovice testovaných potravín boli zistené väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu.
O dvojakej kvalite potravín a spôsoboch jej riešenia sme písali už v tomto článku. Predseda Juncker vo svojej správe o stave Únie v roku 2017 uviedol, že Komisia v nasledujúcich týždňoch predstaví usmernenie k dvojakej kvalite potravín, ktoré vnútroštátnym orgánom na ochranu spotrebiteľa pomôžu dôslednejšie využívať existujúce právo EÚ v tejto oblasti pri odhaľovaní neoprávnených dvojakých noriem kvality potravín.
V predvečer konania samitu Európskej Únie prebehol dňa 2. marca 2017 vo Varšave z iniciatívy Slovenskej republiky individuálny samit štátov V4. Hlavným predmetom rokovaní bola téma rozdielnej kvality potravín predávaných v jednotlivých štátoch EÚ. Rozdielna úroveň potravín vedúca k selekcii spotrebiteľov na „západoeurópskych“ a „východoeurópskych“ sa stala dôvodom pre zjednotenie prístupov V4 k riešeniu tejto problematiky.