Čo oznámenie ušetrí a čo nie: čl. 60 ods. 10 nariadenia MiCA
Subjekt, ktorý poskytuje služby kryptoaktív na základe oznámenia, nepodlieha šiestim článkom nariadenia MiCA (čl. 60 ods. 10):
- čl. 62 a 63 – žiadosť o povolenie a jej posudzovanie,
- čl. 64 – odobratie povolenia podľa nariadenia MiCA,
- čl. 67 – prudenciálne požiadavky (vlastné zdroje),
- čl. 83 a 84 – posudzovanie nadobúdania kvalifikovanej účasti.
Logika je zrejmá: kapitál, akcionárov aj dôveryhodnosť vedenia už NBS prešli sitom pri pôvodnej licencii podľa sektorového predpisu.
Všetko ostatné však platí naplno. Ide najmä o pravidlá správania sa ku klientom, riadenie a konflikty záujmov, ochranu kryptoaktív a finančných prostriedkov klientov (čl. 70), outsourcing (čl. 73) a osobitné pravidlá jednotlivých služieb (čl. 75 až 82). Práve to je dôvod, prečo NBS v oznámení chce vidieť podrobné politiky a postupy. Oznámenie preukazuje, že váš „kryptomodul” je od prvého dňa pripravený plním pravidlá MiCA.
Dobrou správou je čl. 60 ods. 9 nariadenia MiCA. Informácie, ktoré ste NBS už predložili a ktoré by boli totožné, nemusíte posielať znova. V oznámení však musíte výslovne uviesť, že sú stále aktuálne.
Kedy môžete začať? Lehota 40 pracovných dní
Oznámenie musí NBS dostať najmenej 40 pracovných dní pred prvým poskytnutím služby (čl. 60 ods. 1 až 6 nariadenia MiCA). V kalendári to sú približne dva mesiace. NBS nevydáva rozhodnutie o povolení; kontroluje úplnosť oznámenia.
- NBS do 20 pracovných dní od prijatia posúdi, či oznámenie obsahuje všetky požadované informácie (čl. 60 ods. 8).
- Ak nie je úplné, bezodkladne vám to oznámi a určí lehotu na doplnenie, najviac 20 pracovných dní. Počas nej sa 40-dňová lehota pozastaví.
- Ďalšie spresnenia si NBS môže vyžiadať aj neskôr, tie už lehotu nepozastavujú.
- Po overení úplnosti NBS odovzdá údaje orgánu ESMA. Ten vás zapíše do registra podľa čl. 109 nariadenia MiCA najneskôr k dňu začatia služieb (čl. 60 ods. 12).
Kritické pravidlo obsahuje posledná veta čl. 60 ods. 8: kým je oznámenie neúplné, služby kryptoaktív poskytovať nesmiete. Neskoré alebo dieravo pripravené oznámenie preto priamo posúva dátum spustenia produktu.
Právo poskytovať služby kryptoaktív na základe oznámenia je naviazané na pôvodnú licenciu. Ak ju subjekt stratí, zaniká aj toto právo (čl. 60 ods. 11).
NBS odporúča kontaktovať ju ešte pred podaním na adrese crypto@nbs.sk. Z praxe odporúčame túto možnosť využiť – predbežná konzultácia je najlacnejšia poistka proti výzve na doplnenie.
V 2. časti: formulár oznámenia NBS krok za krokom.
Zdroje: nariadenie (EÚ) 2023/1114 (MiCA) · NBS: zverejnenie formulára a checklistu, 24. 8. 2026
Najčastejšie otázky
- Potrebuje banka na poskytovanie služieb kryptoaktív povolenie podľa nariadenia MiCA?
Nie. Úverová inštitúcia môže poskytovať akékoľvek služby kryptoaktív, ak to NBS oznámi najmenej 40 pracovných dní vopred (čl. 60 ods. 1 nariadenia MiCA).
- Môže platobná inštitúcia využiť oznámenie podľa čl. 60 MiCA?
Nie. Platobné inštitúcie medzi subjektmi podľa čl. 59 ods. 1 písm. b) a čl. 60 nariadenia MiCA nie sú. Potrebujú plné povolenie podľa čl. 63.
- Aké služby kryptoaktív môže oznámiť obchodník s cennými papiermi?
Len tie, ktoré sú rovnocenné s investičnými službami v jeho povolení podľa smernice 2014/65/EÚ. Prevodovú tabuľku obsahuje čl. 60 ods. 3 nariadenia MiCA.
- Musí subjekt podľa čl. 60 spĺňať kapitálové požiadavky MiCA?
Nie. Čl. 67 (prudenciálne požiadavky) sa naň podľa čl. 60 ods. 10 neuplatňuje. Ostatné povinnosti poskytovateľa služieb kryptoaktív však plniť musí.
- Kedy môžem začať poskytovať služby po podaní oznámenia?
Najskôr po uplynutí 40 pracovných dní a len ak je oznámenie úplné. Výzva NBS na doplnenie lehotu pozastavuje (čl. 60 ods. 8 nariadenia MiCA).
autor článku: JUDr. Viktória Kertészová, LL.M., STEINIGER law firm








